Virker en pulverkur?

Skrevet af Gitte Gry Rostock.

Virker en pulverkur?

Ja da – det er faktisk simpel matematik! Hvis du indtager færre kalorier, end du forbrænder, så taber du dig. Det er altså logik, at en pulverkur virker på tallet på vægten nu og her, men en så ekstrem kur uden “rigtig mad” er efter min mening ikke holdbar i længden. Alle undersøgelser viser også, at når kuren er færdig, kommer kiloene simpelthen på igen, hvis den livsstil der ligger til grund for overvægten ikke ændres.
Det kan dog være svært at udtale sig om noget, når man ikke har prøvet det, på egen krop. Derfor besluttede jeg mig for at lægge krop til et forsøg i en uge. I uge 18 2021 ville jeg leve på måltidserstatninger/pulver fordelt på 4 “måltider” à 200 kcal. Altså 800 kcal/dag.
Jeg gik simpelthen all-in i en uge, nok mest for at sætte tingene lidt på spidsen.
Da jeg ikke ønsker at reklamere for nogle mærker indenfor disse pulverkure vil jeg på intet tidspunkt nævne produktnavne osv., da dette på ingen måde er ment som et reklamefremstød.
Her kommer til gengæld min historie fra en uge på pulverkur. Jeg vil beskrive hvordan jeg havde det i forhold til energi/overskud, humør og selvfølgelig hvordan vægten artede sig. Selvfølgelig så objektivt som muligt.

På dag 2:

Jeg har været i gang med mit “forsøg” i to dage nu. I går gik det overraskende godt, så jeg var totalt klar på dag to i morges.
Men jeg må indrømme, at det har været en hård dag for mig i dag. Det gik fint i løbet af dagen mens jeg var på arbejde, men fra eftermiddagen og frem har jeg været helt vildt SULTEN!! Og jeg fungerer bare ikke særlig godt, når jeg er sulten – spørg bare alle der kender mig godt!
Det er mit indtryk, at maden man får på sådan en kur generelt er alt for sød og nærmest slik/snack-agtig. Det gælder især de her barer, som jeg nu har prøvet et par stykker af. Til gengæld synes jeg, at barerne mætter mere end pulver-shake, smoothie og suppe. Men under alle omstændigheder har jeg det lidt stramt med at udskifte næsten alle måltider med “slik” under et vægttab. Det hænger ikke rigtig sammen.
Men jeg vil da endnu ikke udelukke, at pulver-produkterne kan et eller andet…

På billedet ses min mad fra dag 1 og dag 2

På billedet kan I se min mad fra dag 3 og dag 4

På dag 4:

Nu har jeg været i gang med mit forsøg i 4 dage. Der er stadig 3 dage tilbage. Det er virkelig træls at undvære rigtig mad, og jeg savner mine grøntsager. Det mad jeg får, ser bestemt ikke appetitligt ud, og jeg bliver på ingen måde mæt. Jeg har selvfølgelig selv valgt at gå all-in på det her projekt, så det må jeg altså leve med.
Ellers synes jeg, at jeg tydeligt kan mærke, at batterierne er lidt lave, og så fryser jeg konstant… Men jeg tager den stille og roligt (har skåret en del ned på træningen…) og drikker en masse varm te.
Virker en pulverkur så? Ja, altså tallet på vægten går i hvert fald nedad. Jeg var på vægten i morges, og jeg har på de sidste 3 dage tabt mig 2,1 kilo.
Desværre viser vægten mig også, at min fedtprocent er steget 0,4%, og min muskelprocent er faldet 0,5% . Det var jo lige det jeg frygtede. En stor andel af det tabte må derfor konkluderes at være væske og måske muskelmasse? Nu må vi se, hvad vægten siger på mandag morgen – det bliver spændende!
På lørdag (dag 6 i forsøget) har jeg i øvrigt planlagt at deltage i en af vores holdtræninger hos Sasja i Herlev. Jeg er spændt på at se, om jeg overhovedet har energi til halvdelen af det, jeg plejer at kunne…

På dag 6:

Jeg har nu været på pulverkur/måltidserstatninger i 6 dage. Er det her så holdbart i længden? Jeg tror helt ærligt ikke på, at der er nogen, som kan holde ud at leve på den måde her ret længe ad gangen. Og ja, jeg ved godt, at der er mange mennesker rundt om i verden som ville prise sig lykkelige for at kunne få hele 800 kcal/dag… Men det er jo ikke tilfældet hos os i Danmark.
Jeg har gjort mig mange erfaringer i løbet af ugen. Blandt andet vedrørende træning. Hvis man gerne vil kunne træne under sit vægttab – så glem at gå på sådan en pulverkur.
Under normale omstændigheder træner jeg rimelig intensivt. Det bliver til styrketræning 3-4 timer om ugen plus en løbetur på 5-10 km. I denne uge har jeg simpelthen ikke haft overskud til at træne. Jeg har kun fået trænet en enkelt gang – nemlig i dag. Og med hiv og sving blev det til 55 minutter med en noget lavere intensitet end normalt. Jeg fik også kvalme og blev svimmel undervejs. Det var faktisk overhovedet ikke særlig rart. Til gengæld fik jeg forbrændt 394 kcal – det svarer til halvdelen af mit kalorieindtag på et døgn på denne kur!
I morgen er (heldigvis) min sidste dag på kuren, og jeg glæder mig meget til at få normal mad igen.
Mandag morgen skal jeg så på vægten igen, og jeg kan godt løfte sløret for, at kiloene er raslet af mig. Det bliver dog spændende at se det endelige resultat på mandag. Hvor meget mon fedtprocenten har rykket sig?

På billedet ses min mad fra dag 5 og dag 6.

Jeg tabte mig 3,2 kilo på en uges pulverkur!

Efter kuren:

Nu har jeg gennemført en uge på en pulverkur på 800 kcal/dag. Det har ikke været super sjovt – det skal jeg være ærlig at sige. Men nu har jeg prøvet det, og så kan jeg bedre udtale mig om det.
Og nu skal jeg have noget “RIGTIG MAD” igen!
Resultaterne af denne uges trængsler taler dog deres tydelige sprog.
Jeg har i løbet af 1 uge tabt mig 3,2 kilo. Det er jo helt vildt!
Min fedtprocent er i samme periode faldet med 2,2%, og min muskelprocent er Steget med 1,5%. Det lader altså til, at en stor del af mit vægttab er fedttab – fantastisk! Nu går jeg tilbage på min almindelige (sunde) mad, og så må vi se, hvad vægten siger til det.
Konklusionen på denne uge må være, at en pulverkur som denne er hamrende effektiv på vægten. Ja – det kommer vi ikke udenom. Men samtidig er det efter min mening selvpineri at leve af disse måltidserstatninger. På min krop føles den her form for vægttab bare ikke godt.
Jeg er ikke på nogen måde ude på at nedgøre disse produkter, for jeg er godt klar over, at de virker super fint for nogle mennesker.
Der findes sikkert mange mennesker, der ikke ønsker at bruge tiden på at lave sund mad. I disse tilfælde kan en pulverkur sikkert være smart. Men man skal efter min bedste overbevisning stadig foretage en livsstilsændring, hvis vægttabet skal holde – ellers er det jo spildt arbejde….

Kan en pulverkur så bruges til noget?

Hos Et Sundere Liv fraråder vi altid, at folk går på pulverkur – altså disse såkaldte måltidserstatninger. Jeg har altid anset det for uholdbart i længden. Det er simpelthen ikke muligt at leve på den måde i ret lang tid ad gangen, synes jeg. Jeg er udmærket godt klar over, at det heller ikke er hensigten med måltidserstatningerne, at man skal leve af dem resten af livet, men det er primært tænkt som en hurtig slankekur – et såkaldt quick fix. Det virker fint, mens kuren står på, men hvad gør man så, når kuren er slut?
Hvis man efter kuren går tilbage til de gamle madvaner, vil man med temmelig stor sandsynlighed tage alt det tabte (og mere til) på igen, så min teori er, at det er mere fornuftigt at omlægge sin kost til noget, der minder mest muligt om de gamle vaner – bare sundere og med færre kalorier – simpelthen for at øge chancerne for, at vanerne hænger ved efter vægttabet.
Kan produkterne fra en pulverkur så på nogen måde indgå i et sundt og holdbart vægttab? Man skal (selvfølgelig) ikke gøre som jeg har gjort i dette forsøg. Det virker efter min mening helt tosset at skulle udskifte al den almindelige sunde mad med pulver og chokoladebarer, men jeg er også virkelig glad for rigtig mad!
Men måske kan det faktisk gøre noget rigtig godt for motivationen, at man ser resultaterne med det samme. Men pulverkuren skal selvfølgelig erstattes af nye sunde vaner, når den er slut, ellers har vi balladen.
Jeg kommer nok aldrig til at anbefale nogen at nøjes med måltidserstatningerne på 800 kcal/dag. Det er simpelthen for få kalorier til at opretholde et normalt liv (synes jeg), og maven går også i stå, når den ikke får noget at arbejde med.
Men et enkelt måltid eller to kunne man måske godt overveje at udskifte, hvis man har lyst. Men det bliver nok ikke på min opfordring. Der er jeg nok lidt for stor tilhænger af “rigtig mad” fremfor erstatninger. Og man kan godt nok få meget “rigtig mad” for 200 kcal. Men mange mennesker ønsker ikke at bruge tiden på at tilberede/forberede/planlægge den sunde mad. Så for dem kunne det her da helt sikkert være en mulighed.

En af ugens mange shakes.

Christian Malling – Personlig træner & 1:1 Diet Coach

Hvis du gerne vil prøve en pulverkur.

Det er jo ikke nødvendigvis meningen, at man skal gå på pulverkur på den her måde som jeg har gjort. Det er måske en lille smule ekstremt, og det er jo netop derfor jeg har valgt det – for at sætte tingene lidt på spidsen.
Hvis man vælger den kur jeg har været på, får man normalt hjælp fra en konsulent både før og undervejs. Kuren er inddelt i 5 trin, og man aftaler i samarbejde med konsulenten, hvilket trin der er smart at starte på. Trin 3 er fx 1200 kcal/dag fordelt på 800 kcal fra rigtig mad og 400 kcal fra måltidserstatninger. Det er jo lidt mere til at leve med.
Hvis du har lyst til at prøve kræfter med en pulverkur, så lad være med at gøre det ligesom mig. Få i stedet den hjælp, vejledning og støtte der skal til. Det vil klart være min anbefaling, at du kontakter Christian. Det er Christian, der har været min “pulver-pusher” i denne uge.
Christian er en dygtig og engageret personlig træner og 1:1 Diet coach, og han arbejder lidt anderledes end vi gør hos Et Sundere Liv. Hos Christian kan du blandt andet købe måltidserstatninger som dem jeg har brugt i denne forsøgs-uge. Han tilpasser forløbet til din hverdag, og støtter dig hele vejen igennem. Kontakt Christian her.

Vi går ind for rigtig mad og en aktiv hverdag.

Hos Et Sundere Liv kommer pulverkure aldrig til at være en del af et vægttabsforløb. Vores filosofi er og bliver, at det mest holdbare vægttab kommer, hvis man laver en livsstilsændring som ligner ens gamle vaner. Vores kostvejledning tager altså udgangspunkt i dine nuværende vaner, og derudover får vi skabt en glæde (eller fastholder glæden) ved at bruge kroppen og dyrke motion. Det er bevist i mange undersøgelser, at dem der opnår et varigt og holdbart vægttab er dem, der får motion ind som en naturlig del af hverdagen under vægttabet, og fastholder dette efterfølgende.
Skal vi hjælpe dig med et sundt og varigt vægttab med masser af rigtig mad og motion? Så kig dig endelig omkring på hjemmesiden og kontakt os gerne.
Og følg endelig med her på bloggen. I uge 22 laver jeg endnu et forsøg. Denne gang kommer jeg til at indtage 1200 kcal/dag i form af rigtig mad. Det er stadig et væsentligt lavere kalorieindtag i forhold til hvad jeg normalt ville anbefale en person med min vægt. Men jeg forventer trods alt en større mæthed og mere velvære sammenlignet med “pulver-ugen”. Og jeg forventer også at kunne træne mere end jeg kunne i “pulver-ugen”.
Senere på sommeren vil jeg kaste mig ud i endnu en “vægttabs-uge”. Her vil jeg slavisk følge min egen vejledning med sund mad og motion. Det bliver i mit tilfælde ca. 1500 kcal/dag med “rigtig mad” og motion.
Det kan godt være, at jeg på disse to uger i løbet af sommeren ikke taber mig ligeså meget som på pulverkuren, men jeg tør næsten garantere, at jeg vil have det væsentlig bedre undervejs…
Så følg med!

Sasja (tv) er træner på vores holdtræning og Gitte (th) er personlig træner og kostvejleder.

Menu