Fjern forhindringerne og sæt din egen træning på dagsordenen

Skrevet af Gitte Gry Rostock.
Det kan være vildt svært – ja, nærmest umuligt at få presset motion og træning ind i en travl hverdag. Du kender sikkert problemet. Den ene dag tager den næste, og pludselig gik der endnu en uge uden træning. Hvordan knækker man koden til at få mere tid og overskud til at træne?

Hvad forhindrer dig i at få trænet?

I første omgang bliver du nødt til at identificere præcis hvor problemet ligger. Hos langt de fleste er det største problem, at alt muligt andet prioriteres højere end træningen. Der skal simpelthen ændres lidt i prioriteringerne, hvis der skal blive plads til træningen i dagligdagen.
Før jeg i 2018 påbegyndte mit eget vægttab hos en personlig træner, havde jeg altid masser af gode undskyldninger for, hvorfor jeg ikke kunne motionere. Jeg havde simpelthen ikke tid til det, syntes jeg. Jeg havde altid mindst 1000 ting, jeg skulle nå. Arbejdet og børnene stjal det meste af min tid, og når jeg ikke tog mig af job eller unger, så var der jo altid vasketøj, indkøb, madlavning eller rengøring, jeg kunne skyde skylden på. Og når jeg endelig satte mig i sofaen om aftenen, så var det sidste jeg havde lyst til at hoppe i træningstøjet… Og hvis jeg skal være helt ærlig, så brød jeg mig heller ikke spor om, at være fysisk aktiv. Min kondition var helt i bund, og jeg syntes på ingen måde, at det var spor sjovt. Og så var det jo endnu mere nærliggende, at bruge den manglende tid som undskyldning.

Før 2018 nød jeg ikke at træne – det gør jeg nu!

Træningen kan som her også foregå f.eks. i din indkørsel – så sparer du også tid på evt. transport.

Det er muligt!

Det var lidt af en øjenåbner, da jeg fandt ud af, at det faktisk ikke var et problem at gå til træning 3 gange om ugen. Vi kunne faktisk ret nemt planlægge os ud af det meste.
Min mand forsikrede mig i øvrigt om, at han nok skulle klare alle de ting, som jeg mente, forhindrede mig i at træne. Jeg havde simpelthen ikke længere nogen undskyldninger for ikke at komme afsted. Og han levede også op til sit løfte. Det viste sig dog, at det faktisk ikke var nødvendigt at ændre ret meget i vores arbejdsfordeling derhjemme, bare fordi jeg skulle gå til træning.
Det var selvfølgelig ekstremt hårdt at gå fra absolut ingen træning til 3×1 times hård træning om ugen. Og jeg bandede det ofte langt væk – især når jeg var øm i hele kroppen. Men jeg tror nok, at jeg altid talte rimelig pænt til min træner, og jeg endte jo med at blive helt bidt af det. I dag kan jeg slet ikke undvære det.
Tro mig! Jeg kender det! Jeg har jo selv været der. Og der er desværre ikke nogen pæn måde at sige det på. Det handler om ren og skær prioritering og planlægning. Og det er uden tvivl det hele værd at sætte din egen sundhed på dagsordenen for en gangs skyld. Hvis du er ligesom mig, har du nemlig nedprioriteret dig selv og dine egne behov alt for længe, og det er du jo egentlig ikke tjent med.
Motion/træning er og bliver simpelthen en nødvendighed for at opnå en sund tilværelse – uanset hvordan vi vender og drejer det. Og heldigvis er det jo også sådan, at vi får det rigtig meget bedre i kroppen, når vi får prioriteret at træne. Og når det først bliver en vane, kan det faktisk være rigtig svært at undvære i hverdagen.

Hvordan kommer du i gang?

Mit bedste råd er, at du sørger for at prioritere planlægningen af din træning på lige fod med planlægningen af børnenes fritidsaktiviteter, indkøb osv. Din træning er mindst lige så vigtig, og bør derfor prioriteres lige så højt. Det er den beslutning, du er nødt til at tage.
Brug lidt tid f.eks. hver søndag på simpelthen at få kigget i kalenderen og sørg så for at få afsat tid i løbet af ugen til at få trænet. Det er så godt givet ud, og når først det står i kalenderen, er det lidt sværere at finde på overspringshandlinger. Involver evt. familien i dine planer – måske vil de med på en gå- eller løbetur?
Og hvis overspringshandlingerne alligevel får overtaget, og du ikke synes, at du kan finde hverken tid eller overskud, hvad gør du så? Du sørger for at finde dig mindst én træningsmakker, for så kan I nemlig holde hinanden op på jeres aftaler. Så tag fat i din mor, far, søster, bror, ven, veninde, nabo eller kollega. Du kender garanteret mindst én person, der har lige så svært ved at få prioriteret at træne som du har, og så kan I jo hjælpe hinanden. Lav nogle faste aftaler, så I kommer afsted.

Træning bliver både sjovere og det bliver nemmere at komme afsted, når man har en aftale med andre.

Gitte (th) er ejer og stifter af Et Sundere Liv ApS. Hun er sygeplejerske, personlig træner og kostvejleder. Sasja (tv) er træner på vores holdtræning.

Skal vi hjælpe dig med dit vægttab?

Du er selvfølgelig også meget velkommen til at kontakte Et Sundere Liv, hvis du har brug for en professionel til at ”svinge pisken”. Vi har både udendørs holdtræning i Herlev flere gange om ugen, hvis du nyder et træningsfællesskab med andre, og vi har indendørs 1:1 personlig træning i Hellerup, hvis du er mere privat anlagt, eller du har brug for mere intensiv hjælp til din træning. Og hvis du laver en aftale med os, så er der i hvert fald garanti for, at du får prioriteret dig selv og din træning. Så kom op fra sofaen og i gang – du vil ikke fortryde det!
Skal vi hjælpe dig med et sundt og varigt vægttab med masser af lækker, sund mad og motion? Så kig dig endelig omkring på hjemmesiden og kontakt os gerne.
Menu